۱۵:۴۴ - دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷

بیو کالا ( خبرنامه ارگانیک )

خبر ها  

تماس با ما  

صفحه اصلی / محتوای خبر /

روغن جعفری

تاریخ درج خبر : ۱۳۹۵/۰۱/۱۸

روغن جعفری: فراتر از یک چاشنی
جعفری گیاهی آشنا و چندمنظوره است که عطری ملایم به ظروف غذا می‌دهد. اغلب مشاهده می‌کنید که آن را برای جذاب‌تر شدن ظاهر غذا به ظرف غذا اضافه می‌کنند. با این حال جعفری خواص بسیاری دارد که اگر صرفاً بعنوان چاشنی از آن استفاده کنید از آن‌ها بهره‌مند نخواهید شد؛ به‌عنوان مثال روغن جعفری یک روغن اساسی چندمنظوره با موارد استعمال بسیاری می‌باشد. در این مقاله به جزییات بیشتر در این زمینه می‌پردازیم.

روغن جعفری - خبرنامه بیوکالا - www.biokala.ir

روغن جعفری چیست؟
روغن جعفری از گیاه Petroselinum crispum گرفته می شود که گیاهی مقاوم و معطر دوسالزی از خانواده چتریان1 می باشد. جعفری بومی منطقه مدیترانه است، اما در حال حاضر در باغ‌های سراسر جهان به عنوان یک گیاه چندمنظوره پرورش داده می‌شود. نام آن از واژه یونانی petros به معنای سنگ گرفته شده است چون اغلب این گیاه در مناطق سنگی می‌روید.
بلندی این گیاه قبل از گلدهی از یک یا دو فوت تجاوز نمی‌کند و در مناطقی خوب رشد می‌کند که تا حدی سایه باشد. دو گونه جعفری موجود می باشد: جعفری ایتالیایی یا جعفری برگ پهن که خاص مناطق مدیترانه است و جعفری برگ پیچ. جعفری ایتالیایی عطر تندتری دارد و برای پخت و پز مناسب‌تر است.
برای مصارف پختنی، جعفری تازه چیده شده مناسب تر است. فقط باید ساقه و برگ‌ها را بشویید خرد کنید و روی ظرف غذا بریزید.
روغن جعفری از از دانه، ریشه و برگ‌های این گیاه استخراج می شود. دانه‌ها درواقع حاوی روغن اساسی بیشتری می‌باشند؛ اما کل گیاه در می‌تواند ساخت روغن مورد استفاده قرار بگیرد. روغن جعفری بی رنگ یا زرد بسیار کم رنگ است و نسبت به جعفری تازه بوی تلخ‌تری دارد.
موارد استعمال روغن جعفری
درمصارف صنعتی، روغن جعفری در ساخت صابون، لوازم آرایشی، کلن، عطر، و به ویژه عطرهای مردانه مورد استفاه قرار میگیرد. این روغن دارای مصارف آروماتراپیک نیز می باشد و برای درمان بیماری های مختلف، از جمله زردی و مالاریا مورد استفاده قرار میگیرد. این روغن همچنین دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچ است که میتواند در درمان جوشدانه، آکنه، و عفونت های پوستی و منافذ پوست مفید باشد.
اما نباید روغن جعفری رقیق نشده (مخصوصاً انواع غلیظ شده) را بصورت موضعی مصرف کرد چون پوست را می‌سوزاند؛ بلکه باید:
• آنرا در یک روغن حامل نظیر روغن زیتون یا بادام رقیق کرده و سپس روی پوست بمالید و قبل از آب کشی بگذارید حداقل 30 دقیقه روی پوست بماند.
• یک قطره روغن جعفری را با روغن درخت چای و سرکه سیب مخلوط کرده و به‌عنوان تونر برای از بین بردن لکه‌های پوست استفاده کنید.
ماساژ پوست سر با روغن جعفری رقیق شده از ریزش مو جلوگیری می‌کند.
ترکیبات روغن جعفری
ترکیبات اصلی روغن جعفری عبارتند از: a-terpinene, a-pinene, Apiole, a crystalline , Myristicine, Glucoside Apiin, Palmitic acid, Oleoresin, Tetramethoxyally-benzene. این روغن حاوی فلاونوئیدهای خاصی نظیر Apigenin, Appiin luteolin و Crisoeriol نیز می‌باشد.
خواص روغن جعفری
روغن جعفری دارای خواص ضد میکروبی، ضد عفونی کننده، قابض، ضد نفخ، هاضم، مدّر، و سم زدایی میباشد و میتواند در درمان بیماریهای زیر مفید باشد:
عفونتها: روغن جعفری میکروب‌ها را میکشد و مانع رشد آن‌ها می‌شود و بدین ترتیب از بدن دربرابر عفونت‌ها و بیماری‌ها محافظت می‌کند.
روماتیسم و آرتروز: این بیماری‌ها ناشی از انسداد گردش خون و تجمع اسید اوریک در مفاصل و عضلات می‌باشند. جعفری بدن را سم زدایی و خون را تازه می کند. همچنین گردش خون را افزایش و درد ناشی از این بیماری ها را کاهش می‌دهد.
مشکلات گوارشی: خواص ضد نفخ روغن جعفری در درمان سوء هاضمه، تهوع، نفخ شکم، استفراغ، و معده درد مفید می‌باشند.
همچنین مطالعات بر روی حیوانات نشان داده است که روغن های فرار و تند جعفری، به ویژه میریستیسین2 ، از تشکیل تومور، به ویژه در ریه ها جلوگیری میکنند. این یعنی جعفری و روغن اساسی آن دارای خواص شیمی حفاظتی هستند.
طرز تهیه روغن جعفری
بسیاری از روغنهای جعفری که این روزها در بازار موجود هستند بسیار غلیظ و از طریق تقطیر با بخار ساخته شدهاند. اما میتوان نمونه خوراکی آن را در منزل تهیه کنید. طرز تهیه آن در زیر آمده است:
موادلازم:
• سه دسته جعفری برگ پهن
• سه فنجان روغن زیتون (یا روغن نارگیل)
طرز تهیه:
1. یک قابلمه آب جوش آماده کنید. جعفری‌ها را باید بلانچ3 کنید. بدین ترتیب که بدون خرد کردن ساقه‌ها، جعفری‌ها را داخل آبکش بگذارید و آنرا ده ثانیه در آب جوش بگذارید. سپس آنرا از آب جوش خارج کرده و به مدت چندثانیه داخل یک کاسه آب یخ (آب به همراه تکه‌های یخ) بگذارید تا جعفری‌ها سرد شوند. جعفری‌ها را با حوله کاغذی خشک کنید.
2. جعفری ها را با یک فنجان روغن زیتون در مخلوط کن بریزید و کاملا آنها را باهم مخلوط کنید تا خمیر به رنگ سبز روشن بیرون آید. نگذارید مخلوط کن به مدت طولانی روشن باشد چون حرارت ناشی از اصطکاک رنگ جعفری را تغییر می‌دهد.
3. خمیرجعفری را داخل یک بطری شیشه ای تمیز بریزید. روغن باقی مانده را به آن اضافه کرده و خوب تکان دهید. سپس سر شیشه را محکم ببندید و آنرا به مدت یک روز در یخچال بگذارید. مشاهده می‌کنید که خمیر ته نشین شده است.
4. یک فیلتر قهوه سفید نشده4 روی بطری شیشه ای دیگری بگذارید ، مخلوط جعفری را از آن رد کنید و اجازه دهید آب آن بیرون رود.
میتوانید روغن جعفری را روی سالاد بریزید تا سالاد عطر و رنگ سبز زیبایی بگیرد یا برای تزئین ظرف غذا از آن استفاده کنید. یا می‌توانید آن را با سرکه و ادویه‌های مختلف مخلوط کرده و روی سوپ بریزید یا بهعنوان چاشنی مرغ و ماهی از آن استفاده کنید. اگر آنرا در یخچال بگذارید تا یک هفته تازه می‌ماند. اما اگر می خواهید عمرطولانی تری داشته باشد آن‌را فریز کنید.
روغن جعفری چطور عمل می کند؟
خواص درمانی روغن جعفری از ترکیبات منحصر بفرد این گیاه نشأت می‌گیرد؛ بهعنوان مثال apigenin یک آنتی‌اکسیدان قوی با خواص ضد سرطان و ضد التهاب، ضداسپاسم و گشادکننده عروق می‌باشد.
برگ‌های تازه جعفری را می‌توان به ماسک های صورت یا به سایر درمان‌های طبیعی اضافه کرد. اما این در مورد روغن اساسی جعفری صدق نمی ‌ند چون اکثر برندها غلیظ شده هستند و اگر درست مصرف نشوند یا مقادیر زیادی استفاده شود برای بدن ضرر دارند.
آیا روغن جعفری خطری ندارد؟
توصیه نمی‌کنم برای مصارف آروماتراپیک روغن جعفری بدون مشاوره با پزشک معالج استفاده شود. این روغن را نخورید چون مصرف خوراکی آن در مقادیر بالا کبد را مسموم و آسیب‌های جدی به آن وارد می‌کند. اگر مبتلا به بیماری‌های کبدی هستید از روغن جعفری استفاده نکنید.
به خانم‌های باردار و شیرده نیز توصیه می‌کنم از مصرف روغن جعفری خودداری کنند چون موجب سقط جنین می‌شود. از مصرف این روغن برای کودکان نیز خودداری کنید.
قبل از مصرف موضعی، روغن جعفری را با یک روغن حامل نظیر روغن زیتون، بادام یا نارگیل رقیق کنید. همچنین قبل از آن تست پوست انجام دهید تا مطمئن شوید به آن الرژی ندارید.
عوارض جانبی روغن جعفری
روغن جعفری حاوی اولئورزین می باشد ، که با توجه به پژوهش‌های انجام گرفته، به‌عنوان یک محرک مجزا در مغز و مراکز عصبی ستون فقرات عمل می‌کند. مراقب باشید مقادیر بالای آن تأثیر عکس دارد و خطرناک است. اگر با مصرف روغن جعفری علائمی نظیر کاهش فشار خون ناگهانی ، سرگیجه، ناشنوایی و نبض پایین را مشاهده کردید فوراً به پزشک مراجعه کنید.

منبع: دکتر مرکولا


 

1 – Apiaceae
2 – myristicin
3 – بلانچ (Blanch) نوعی فرآیند پخت و پز است که در آن مادهی غذایی که معمولاً یک سبزی یا میوه است در داخل آب جوش غوطه ور می‌شود و بعد از یک فاصلهی زمانی مشخص و کوتاه خارج می‌شود و در نهایت در داخل آب یخ یا در زیر آب سرد در حال جریان قرار داده می‌شود (شوک داده می‌شود) تا فرآیند پخت متوقف شود.
4 - Unbleached coffee filter


نظرات کاربران