۱۵:۵۱ - دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷

بیو کالا ( خبرنامه ارگانیک )

خبر ها  

تماس با ما  

صفحه اصلی / محتوای خبر /

روغن رزماری

تاریخ درج خبر : ۱۳۹۵/۰۴/۲۱

روغن نیرو بخش رزماری
یکی از معروفترین روغن های اساسی موجود از Rosmarinus officinalis استخراج میشود که در مناطق مدیترانه به‌خاطر خواص گیاهی و غذاییاش شناخته شدهاست و برای بهبود سلامت کاربردهای گستردهای دارد.
در این مقاله اطلاعات بیشتری درباره روغن رزماری و ویژگی‌هایی که آن‌را از سایر روغن‌های گیاهی معروف متمایز می‌سازد کسب می‌کنید.

روغن رزماری - خبرنامه بیوکالا - www.biokala.ir
روغن رزماری چیست؟
رزماری، که از خانواده نعناع بوده و شبیه اسطوخودوس است، برگ‌هایی سوزنی شکل و صاف و نقره فام دارد. ویژگی بارزش عطر شبه-مرکبات آن است که باعث شده است در بسیاری از آشپزخانه‌ها، باغ‌ها و عطاری‌ها دیده شود. نام رزماری از واژه لاتین ros (به معنای شبنم) و marinus (به معنای دریا) یا شبنم دریا گرفته شده است.
گفته می‌شود مریم مقدس هنگام استراحت شنل آبی‌اش را روی بوته رزماری می انداخته است و گل های سفید آن آبی می‌شده است. به همین دلیل، آن بوته رزماری نامیده شده‌است.
مصریها، یهودیها، یونانیان و رومیها رزماری را مقدس میپنداشتهاند و در قرون وسطی برای دفع ارواح شیطانی و محافظت از خود در مقابل امراض مسری از آن استفاده میکردهاند.
روغن رزماری بویی واضح و با طراوت دارد. رنگش شفاف و رقیق است. این روغن گیاهی از طریق تقطیر بخار از برگ گل‌های تازه تا خلوص یک تا دو درصد استخراج می‌شود.
خواص این روغن برای سلامت، پاراسلسوز (Paracelsus) پزشک و گیاه‌شناس آلمانی-سوئیسی که سهم عمده‌ای در شناخته شدن طب گیاهی در قرن شانزدهم داشت را جذب این روغن کرد. او به‌خاطر خواص نیروبخش رزماری از قبیل التیام اعضای حساس بدن نظیر کبد، قلب و مغز، ارزش زیادی برای روغن رزماری قائل بود.
مصارف روغن رزماری
دکتر مرکولا توصیه میکند روغن رزماری تازه را که به صورت غوطه‌ورسازی گیاه رزماری در یک روغن حامل به‌دست می‌آید به‌عنوان یک چاشنی خوشمزه‌ برای سالاد مصرف کنید. خود گیاه رزماری هزاران موارد مصرف دارد، بسیار مقاوم بوده و به راحتی در محیط‌های باز یا بسته رشد می‌کند. می‌توانید آن‌را به سوپ خود اضافه کنید تا طعم خاصی به آن بدهد.
به نقل از کتاب روغن های اساسی مدرن، راهنمای مصارف درمانی روغن های اساسی، روغن رزماری باکیفیت، دارای خواص ضددرد، ضدباکتری، ضدسرطان، ضدقارچ، ضدعفونت، ضدالتهاب، ضد آب ریزش، آنتی اکسیدان و خلط‌آور میباشد.
در فهرست مصارف ذکر شده برای روغن رزماری در این کتاب، خواص بسیاری برای سلامت ذکر شده‌است که از این میان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• بازشدن بینی: یک قطره از آن را کف دست خود بریزید و به مدت یک دقیقه جلوی دهان و بینی خود بگیرید.
• سرفه: یک یا دو قطره از آن را هرچند ساعت یکبار روی سینه و گلوی خود بمالید.
• سردردها: یک قطره از آن‌را کف دست خود بریزید و به مدت یک دقیقه جلوی دهان و بینی خود بگیرید. همچنین می‌توانید یک قطره از روغن را به‌طور موضعی روی قسمتی از سرتان که درد می‌کند بمالید.
• یادگیری و حافظه: روغن را در هوای اتاق پخش کنید، مستقیم از بطری استنشاق کنید، یا آن‌را روی شقیقه‌ها یا انگشتان‌تان بمالید.
• عفونت واژن: یک یا دو قطره از آنرا داخل یا اطراف واژن بریزید. قبل از مصارف داخلی، تست حساسیت بدهید.
چای‌ها و روغن رزماری به لوسیون‌ها و شامپوها افزوده می‌شوند. استفاده منظم آن به تحریک فولیکول‌ها و رشد و تقویت موها کمک می‌کند. همچنین می‌توانید برای از بین بردن شوره سر، آن‌را به پوست سر خود بمالید.
روغن رزماری به‌عنوان محرک رشد موهای حیوانات خانگی خود و براق شدن آن‌ها
این روغن اسانسی، ضدعفونی کننده است و اغلب به عنوان دهانشویه برای از بین بردن بوی بد دهان مورد استفاده قرار میگیرد. روغن رزماری با از بین بردن باکتریهای دهان، از سوراخ شدن دندانها، تجمع پلاک و سایر مشکل‌های مربوط به دندان جلوگیری میکند. عطر جذاب رزماری بسیار قابل توجه است و استنشاق آن عالی است.
روغن رزماری در آب نبات‌ها، عطرها، شمع‌ها، تازه کننده‌ها، و مواد آرایشی یه‌کار می‌رود و استنشاق آن انرژی ذهنی را تقویت می‌کند.
روغن رزماری با غلظت 50:50، را می توان روی مچ و قوزک پا، چاکراها یا نقاط ویتا‌فلکس (Vitaflex)، مستقیماً استنشاق نمود یا به‌عنوان مکمل غذایی مصرف کرد.
ترکیبات روغن رزماری
اجزای شیمیایی اصلی روغن رزماری شامل آلفا-پینن، بتا-پینن، بورنئول، کافور، بورنیل استات ، کامفن،
1 و 8 سینوئول، و لیمونن میشوند.
در این مطالعه نتیجه‌گیری شده است که 30 ترکیب 98.2 درصد از این روغن اسانسی را تشکیل می‌دهند که مواد اصلی آن‌را 1 و 8 سینوئول (29.5 درصد)، 2-اتیل-4و5-دی متیل فنول (12 درصد) و کافور (11.5 درصد) تشکیل می‌دهند.
خواص روغن رزماری
روغن رزماری از دوران باستان به‌خاطر خواص گوناگونی که برای سلامت داشته‌است مورد مطالعات و مصارف گسترده‌ای قرار گرفته‌است. امروزه این روغن در بسیاری از ترکیبات دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از میان خواص آن به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:
1. سوء هاضمه - روغن رزماری اغلب برای تسکین نفخ ، گرفتگی معده، و یبوست مورد استفاده قرار می گیرد. این روغن اسانسی در تحریک اشتها نیز بسیار مفید است. تحقیقات حاکی از این است که روغن رزماری به سم زدایی کبد و تنظیم تشکیل وپخش صفرا که بخش مهمی از فرایند گوارش است کمک می کند.
2. تسکین استرس - گذشته از خواص آروماتراپیک آن، روغن رزماری سطح کورتیزول، یکی از هورمون‌هایی که با استرس در بزاق آزاد می‌شود، را کاهش می‌دهد.
طبق مطالعه ای که در سال 2007 انجام گرفته است، استنشاق رزماری و اسطوخودوس به مدت پنج دقیقه ، سطح کورتیزول را به طور قابل توجهی در بزاق کاهش داده و از این طریق به طور بالقوه ای خطرات ناشی از استرس مزمن را کاهش میدهد.
3. تسکین درد - روغن اساسی رزماری درد را تسکین می‌دهد، به همین دلیل در درمان سردرد، درد عضلانی، و حتی آرتروز مورد استفاده قرار می‌گیرد. ناحیه درد را با روغن ماساژ دهید و یا برای درمان روماتیسم آن را به حمام بخار اضافه کنید. ویژگی‌های ضدالتیام این روغن باعث می‌شود برای درمان رگ به رگ شدن یا درد مفاصل مورد استفاده قرار‌گیرد.
4. تقویت سیستم ایمنی بدن - مطالعه فوق علاوه بر کاهش سطح کورتیزول پس از ماساژ و استنشاق همزمان روغن رزماری، نتیجه‌گیری کرده است که فعالیت رادیکال مهار آزاد در بدن فرد نیز پس از مصرف روغن رزماری به طور معناداری افزایش یافته است. آنتی اکسیدان ها سلاح باارزشی برای مبارزه با عفونت و بیماری ها می باشند، لذا مصرف منظم یا استنشاق روغن رزماری از سیستم ایمنی بدن محافظت کرده و با بیماری های وابسته به رادیکال های آزاد مبارزه می کند.
5. مشکلات تنفسی – بوی این روغن در درمان گلودرد، آلرژیهای تنفسی، سرماخوردگی، گلودرد و آنفولانزا مفید است. خواص ضد عفونی کننده آن نیز برای درمان عفونتهای تنفسی مفید است. به خاطر اثر ضد اسپاسم آن، برای درمان آسم برونشیال نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
روغن رزماری برای درمان اضطراب نیز معجزه میکند. مطالعهای منتشر شده در مجله عملکرد پرستاری جامعنگر در سال 2009، نشان داده است که استفاده از گروههای پلی اتیلن حاوی اسطوخودوس و روغن رزماری به کاهش اضطراب مرتبط با امتحان کمک می‌کند.
استفاده از این روغن برای سلامت مغز نیز مفید است. مطالعه‌ای منتشر شده در مجله بین المللی نوروساینس که در سال 2003 روی 144 داوطلب انجام گرفته‌است حاکی از این است که روغن رزماری باعث بهبود خلق و خوی بزرگسالان می شود. اثر مثبت روغن‌های رزماری، لیمو، اسطوخودوس، و پرتقال بر افزایش عملکرد شناختی، به ویژه در بیماران مبتلا به آلزایمر نیز پس از یک ماه استفاده در آروماتراپی در مطالعه‌ای که در سال 2009 منتشر شده است گزارش شده‌است.
طرز تهیه روغن رزماری
در دسترس بودن روغن اساسی رزماری باعث شده است به طور گستردهای به‌عنوان عطر در آروماتراپی در بسیاری از ترکیبات استفاده شود. این روغن با روغن‌هایی نظیر اسطوخودوس، کندر، مریم گلی، ریحان، آویشن، سنبل هندی، بابونه، و نعناع خوب مخلوط می‌شود.
برای تهیه روغن رزماری، یک یا دو شاخه کوچک از برگ‌های رزماری کاملاً خشک را در یک ظرف شیشه‌ای بگذارید، سپس روغن زیتون روی آن بریزید ، درب ظرف را ببندید کمی آن‌را تکان دهید، سپس به مدت دو هفته آن‌را در جایی گرم و تاریک قرار دهید. سپس آن‌را بفشارید و دوباره به داخل ظرف برگردانید. یک چهارم آن‌را در حمام بخار بریزید یا آن‌را با سرکه مخلوط کرده و به‌عنوان دسرسالاد مصرف کنید.
روغن رزماری چگونه عمل می کند؟
برای بهبود گردش خون بدن، خستگی روحی، تسکین درد، احتقان دستگاه تنفسی، و بهعنوان یک عامل مراقبت از پوست و مو، میتوانید روغن رزماری را به طرق مختلف مصرف کنید، مثلا به‌عنوان اسپری، یا در ترکیب با روغن‌های ماساژی در حمام ، یا در کرم ها، لوسیون‌ها و شامپوها. به‌عنوان یک دستورالعمل عمومی به شما توصیه می‌کنم دو تا سه قطره از این روغن را به آب حمام خود اضافه کنید.
آیا روغن رزماری بی خطر است؟
روغن رزماری برای مصارف و کاربردهای بسیاری، بیخطر است. به شما توصیه میکنم قبل از مصرف موضعی آن، آنرا با یک روغن حامل رقیق کنید چون خطر حساسیت وجود دارد. ابتدا آنرا روی پوست خود تست کنید.
خانم ها در دوران بارداری و شیردهی باید از مصرف این روغن اجتناب کنند. برای استفاده کودکان نیز باید ابتدا با پزشک مشورت کنید. خوددرمانی در بیماریهای مزمن نظیر آلزایمر ممکن است با پیامدهای جدی همراه باشد.
عوارض جانبی روغن رزماری
گاهی ممکن است روغن رزماری واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند، از این رو قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. روغن رزماری فرّار است، یعنی موجب استفراغ می‌شود، لذا از خوردن آن بپرهیزید.
مجددا توصیه می‌کنم خانم‌ها در دوران بارداری و شیردهی باید از مصرف این روغن اجتناب کنند چون روی جنین تأثیر می‌گذارد یا باعث سقط جنین می‌شود.

 منبع: دکتر مرکولا --- ترجمه در واحد ترجمه بیوکالا

 


نظرات کاربران